Betting på Afrikamesterskapet i fotball

Africa Cup of Nations, ACN eller Afrikamesterskapet, er en fotballturnering som arrangeres i regi av den afrikanske fotballkonføderasjonen CAF. Turneringen går av stabelen annethvert år, og siden 2013 avvikles mesterskapet i oddetallsår.

Betting bolag med odds på Afrikamesterskapet

 

   
BOOKMAKEREBonusBESØK Les mer
1

500% bonusT & C Apply

   
2
uberlucky betting

1000 NOKT & C Apply

   
3
Royal Panda odds betting

500 NOK gratisspillT & C Apply

   
4

3000 NOKT & C Apply

   
5

500 NOK gratisspillT & C Apply

   
6

100% bonus + 500 NOK gratisspillT & C Apply

   
7

250 NOK gratisspill til du vinnerT & C Apply

   
8

1000 NOKT & C Apply

   
9

500% bonusT & C Apply

   
10

1000 NOKT & C Apply

   

Kåring av Afrikas beste landslag siden 1957

Det aller første Afrikamesterskapet i fotball for menn ble arrangert i Sudan i 1957. Siden den gang er det arrangert 32 turneringer, og inkludert 2022-turneringen i Kamerun blir det dermed 33 Afrikamesterskap siden starten for 65 år siden. Dette mesterskapet avvikles i utgangspunktet hvert andre år, men det har ikke alltid blitt slik. Avvikende mesterskap er Etiopia i 1962, Etiopia igjen i 1968 da mesterskapet gikk over til partallsår, Sør-Afrika i 2013 da det ble endret til oddetallsår igjen, og til slutt 2022 i Kamerun, som ble utsatt ett år på grunn av den verdensomspennende Koronapandemien.

Til sammen har 18 land arrangert ACN en eller flere ganger. Guinea vil bli det nittende landet når de er vertskap for turneringen i 2023. Kun to ganger har det vært mer enn ett arrangørland. Det var da Ghana og Nigeria var vertsland i år 2000, og da Ekvatorial-Guinea og Gabon delte på mesterskapet i 2012. Egypt har vært vertsland flest ganger med fem arrangerte mesterskap. Nest flest har Ghana med fire, mens Tunisia og Etiopia har avviklet ACN tre ganger hver. Seks land har arrangert Afrikamesterskapet to ganger.

Egypt har flest titler

Egypt vant det første mesterskapet i 1957. Denne bragden har de gjentatt seks ganger siden det, og står dermed med 7 titler totalt. Tre av disse tok de i tre strake mesterskap i 2006, 2008 og 2010. Nest flest titler har Kamerun med fem, mens Ghana har fire. Gjennom årene er det fjorten lag som har vunnet en eller flere ganger. Syv av disse lagene har vunnet mesterskapet en gang. 

Egypt, Nigeria, Ghana. Kamerun og Elfenbenskysten er lagene som har samlet flest medaljer fra Afrikamesterskapet. Kamerun og Elfenbenskysten har åtte medaljer hver, mens Ghana har ti med fem andreplasser og en bronsemedalje i tillegg til de fire triumfene. Landet har også tapt fire bronsefinaler. Egypt med flest titler har henholdsvis to sølv og tre bronse utover disse, mens selv med 13 medaljer i ulike valører, må de se seg klart forbigått av Nigeria når det gjelder antall medaljer. Nigeria har vunnet Afrikamesterskapet tre ganger, men med tre tapte finaler og ikke minst åtte vunnede bronsefinaler, kommer landet opp i hele 16 medaljer i denne turneringen. 

Ghana har spilt flest finaler

I Afrikamesterskapet er det spilt finale i alle turneringene med unntak av 1959 og 1976, hvor vinneren ble kåret gjennom et gruppespill for de henholdsvis tre og fire deltagende lagene i mesterskapet. Frem til nå har 19 nasjoner spilt minst en finale i turneringen. Ghana har kommet til finalen flest ganger med ni opptredener, mens Egypt har nest flest med åtte. Både Nigeria og Kamerun har spilt syv finaler i Afrikamesterskapet. Fem lag har spilt minst en finale og aldri vunnet et mesterskap.

Tre ganger er vinneren blitt kåret etter ekstraomganger, mens det i 1972 måtte omkamp til. Straffesparkkonkurranse ble innført først i 1982, og siden den gang har alle de ni finalene som har gått til ekstraomganger først blitt avgjort etter straffesparkkonkurransen. Elleve ganger har arrangørlandet vunnet turneringen, og åtte forskjellige lag har hatt denne gleden. Det er gode odds på alle kamper.

Kvalifisering til Afrikamesterskapet

I likhet med andre store mesterskap har også denne turneringen vokst og blitt større med tiden. Derfor har det også endret seg hvordan lagene kvalifiserer seg til den. I dag møtes åtte lag til en førkvalifisering over to kamper, og vinnerne av disse går til det kvalifiserende gruppespillet. Der møtes fire lag i 12 grupper, og de to beste i hver gruppe går videre til Afrikamesterskapet. Arrangørlandet spiller også kvalifisering, men er garantert plass i turneringen, så om dette ikke ender blant de to beste i gruppen, mister den dårligste gruppetoeren plassen i mesterskapet. Oppdag også liveodds for å komme nærmere spenningen med betting ved afrikanske mesterskap.

betting på afrikamesterskapet

Slik avvikles Afrikamesterskapet

Det er dermed 24 lag som kvalifiserer seg til selve turneringen. Den innledes med et gruppespill hvor lagene er inndelt i seks grupper med fire lag i hver. Etter at alle lagene har møtt de andre i gruppen en gang, går de to beste i gruppen videre til utslagsrunden. Det samme gjør også de fire beste gruppetreerne. 

Fra og med åttendelsfinalen er det vinn eller forsvinn i hver eneste kamp via kvartfinalen og semifinalen på veien til finalen. Taperne av semifinalen gjør opp om den siste medaljen i bronsefinalen. Motta en oddsbonus også for å tippe på afrikanske mesterskap.