Oddsformat – Slik fungerer Europeiske, Amerikanske og Britiske odds

Det er flere forskjellige typer odds, og de forskjellige variantene kalles oddsformater. I Norge og store deler av Europa er desimaloddsene som gjelder, også kjent som europeiske odds. I USA brukes et annet system for å kalle amerikanske odds, mens britiske odds er et tredje alternativ som bruker brøkform. Selv om norske spillselskaper har europeiske odds, kan det være greit å følge med på hvordan de andre versjonene fungerer. Kanskje er du på reise og da er det viktig å finne den rette blant de forskjellige oddsene.

BOOKMAKERE Bonus Les mer BESØK
1 €50 gratisspillT & C Apply Les mer BESØK
2 100% bonus + 500 kr gratisspillT & C Apply Les mer BESØK
3 250 kr gratisspill til du vinnerT & C Apply Les mer BESØK
4 3000 krT & C Apply Les mer BESØK
5 1000 krT & C Apply Les mer BESØK

Europeiske odds er vanligst i Norge

Blant norske spillere er det europeiske odds som gjelder. Derfor vil du legge merke til at norske spillselskaper er forhåndsinnstilt på europeiske odds eller desimalodds som det også kalles. Årsaken er at oddsene er skrevet i desimaltall, som er den vanligste varianten. For nordmenn og de fleste andre er dette den enkleste måten fordi det er enkelt å beregne oddsen.

Den desimale innsatsen viser hvor mange ganger innsatsen din er doblet hvis innsatsen din går inn. For eksempel kan oddsen være 3,15. Hvis du satser 100 kroner, vil du få tilbake 100 x 3,15, som er 315 kroner. Det eneste du bør være klar over er at 315 kr ikke er overskuddet ditt, men det du får tilbake. Dette betyr at du må trekke innsatsen fra det du får tilbake. I dette tilfellet vil det være 315 (det vi får tilbake) – 100 (vårt spill) = 215 kroner (overskuddet vårt). Så det eneste du trenger å gjøre er å multiplisere oddsen med innsatsen for å få hvor mye penger du får tilbake. Derfor er europeiske odds også det mest populære alternativet i verden, da det er lettest å forstå for flertallet av spillerne.

Spillselskapene lar deg velge

Selv om norske spillselskaper som NorgesSpill har valgt å ha europeiske odds som standardinnstilling, er det enkelt for deg å endre. De fleste nettsteder lar deg velge hvilken type odds du vil ha. Derfor vil du først se desimalodds, men kan enkelt bytte til britiske eller amerikanske odds. Kanskje har du en venn fra London på besøk som ikke forstår desimal odds. Da er det enkelt å endre med ett klikk slik at alle forstår. Hvis du spiller med britiske spillselskaper, er det en risiko for at de har britiske odds forhåndsinnstilt seg. Hvis du ikke finner hvordan du endrer oddsformatet, kan du alltid skrive til kundeservice. De hjelper deg med å bytte til formatet du ønsker.

Britiske odds er verdt å vite

Den typen oddsformat som kommer nærmest europeiske odds er utvilsomt britiske odds. Du kan komme over denne typen odds også under navnet tradisjonelle odds online. Forskjellen mellom de forskjellige variantene er ikke veldig stor, selv om det for en norsk spiller først kan føles litt mer komplisert med britiske odds.

De kan skrives ut på tre forskjellige måter med 4/3, 4 mot 3 eller 4:3. Men uansett hvordan det er skrevet, betyr det samme. Fordelen med britisk odds er at du umiddelbart finner ut hvor mye overskuddet er, ikke hvor mye du satser. Ved å dele tallene, får du et desimaltall som du deretter multipliserer med oddsen. Nå finner du ut hvor mye overskudd du har tilbake.

Hvis oddsen er 4/3, får du et desimaltall på 1,33. Satser du 200 kroner på 1,33, får du 266 kroner inn profitt. I følge dette eksemplet vil du deretter returnere 466 totalt, hvorav 200 kommer fra innsatsen. Derfor er tradisjonelle odds ikke veldig vanskelige å forstå, og mange erfarne spillere foretrekker ofte odds fra Storbritannia.

Oddsformat - Slik fungerer Europeiske, Amerikanske og Britiske odds

Amerikanske odds er de vanskeligste for norske spillere

For norske spillere er amerikanske odds ikke veldig kjent, i det minste for de fleste. Du vil også se disse som Money Line odds, og de er skrevet som et negativt eller positivt tall. Hvis du hadde et positivt tall, forteller det deg hvor mye du vinner gjennom en innsats på 100 kroner. Hvis det i stedet er et negativt tall, vil du finne ut hvor mye som må investeres for at du skal kunne returnere 100 kr.

Du kan konvertere oddsen hvis du kommer over amerikanske odds. En positiv odds er delt på 100 +1. For eksempel, hvis oddsen er +400, vil formelen være 400/100 + 1 = 5,0 i desimalodds.

Hvis det er en negativ odds, ser den annerledes ut. Da er det i stedet 100 delt på den amerikanske oddsen +1.