DFB-Pokal – betting på den tyske fotballcupen

Innenfor europeisk klubbfotball er det kanskje den norske cupen og FA-cupen i England som har den største nasjonale statusen. Disse to turneringene har lange tradisjoner. FA-cupen ble etablert i 1871, og den første kongepokalen ble utdelt i Norge allerede i 1902, tre år før kongeriket ble en selvstendig nasjon. En annen nasjonal cupturnering som også har ganske høy status, er den tyske DFB-Pokal. 

Beste odds på DFB-Pokal

BOOKMAKERE Bonus Les mer BESØK
1 500% bonusT & C Apply Les mer BESØK
2 1000 NOKT & C Apply Les mer BESØK
3 500 NOK gratisspillT & C Apply Les mer BESØK
4 3000 NOKT & C Apply Les mer BESØK
5 500 NOK gratisspillT & C Apply Les mer BESØK

Cupfotball i Tyskland siden 1935

Den tyske cupen så dagens lys i 1935. Den gang gikk turneringen under navnet Tschammer-Pokal, og var oppkalt etter den øverste sportsfunksjonæren i datidens Tyskland. Denne turneringen ble avviklet hvert år fra 1935 til den av naturlige årsaker, ble spilt for siste gang i 1943. Deretter ble det pause etter andre verdenskrig, til cupfotballen rullet på nytt igjen fra 1952/1953-sesongen. Denne gangen under navnet DFB-Pokal, hvor DFB er forkortelsen for tysk fotballforbund. 

Siden 1953 er den tyske cupen blitt avviklet hvert eneste år. Siden 1984/1985-utgaven spilles finalene på Olympiastadion i Berlin, mens finalene fra 1953 og frem til denne flyttingen ble lagt til forskjellige stadioner for hvert år, men aldri til Olympiastadion.

Betting på DFB-pokal

Dagens turneringsformat for DFB-Pokal

I dag er det 64 lag som deltar i cupturneringen. Det er alle lagene på de to øverste nivåene i tysk fotball. Det vil si 18 lag fra Bundesligaen og 18 fra 2. Bundesliga. I tillegg deltar de 4 beste lagene i 3. Liga samt de 21 vinnerne av de regionale cupene. De 3 siste lagene kommer fra de tre kretsene som har flest påmeldte lag i serien. Disse kretsene bestemmer selv kriteriene for det laget de velger ut.

Siden 2008/2009 kan ikke reservelagene delta i DFB-Pokal. To ganger har et lag møtt sitt eget reservelag i cupen. Det skjedde med Bayern München i 1977 og Stuttgart i år 2000. Én gang har et andrelag kommet til den tyske cupfinalen. Det skjedde i 1992/1993-sesongen da Hertha Berlin tapte 0–1 mot Bayer Leverkusen, som for øvrig slo ut klubbens førstelag i åttendedelsfinalen.

I trekningen av første runde deles lagene i to grupper á 32 lag. Den ene består av de 18 lagene i Bundesligaen samt de 14 beste i 2. Bundesliga forrige sesong. I trekningen får lagene i den andre gruppen hjemmekamp, og er med det sikret en attraktiv motstander på eget gress i cupens første runde. I resten av trekningene er det laget som trekkes først som får hjemmekamp, med unntak av lag utenfor de to øverste nivåene. De får hjemmekamp uansett.

Med dette formatet består DFB-Pokal av 5 runder med første runde, åttendelsfinaler, kvartfinaler, semifinaler og finalen. Det spilles ikke returoppgjør i noen av rundene.

Bayern München har vunnet cupen flest ganger

For kjennere av tysk klubbfotball kommer det neppe som noen overraskelse at Bayern München har vunnet cupen flest ganger. Hele 20 ganger har de sikret seg pokalen. De tok imidlertid ikke sin første triumf før i 1957, og frem til årtusenskiftet hadde de «bare» vunnet 9 ganger. Nest flest cupseire har Werder Bremen med 6, mens lagene Schalke 04, Borussia Dortmund og Eintracht Frankfurt har vunnet den tyske cupen 5 ganger hver. Gjennom historien er det til sammen 26 lag som har vunnet minst én gang. Ingen lag har vunnet mer enn to år på rad. Det er også 14 lag som har hatt minst én finaleopptreden uten å vinne. 

Anekdoter

Det kan også nevnes at Fortuna Düsseldorf har rekorden med flest seire på rad i den tyske cupen med 18 strake seire mellom 1978 og 1981, i en periode hvor de sikret seg pokalen i både 1979 og 1980. Werder Bremen har rekorden for fleste hjemmeseire på rad med 37 fra 1988 til 2019. Bayern München har vunnet flest bortekamper på rad med 33 fra 2009 til 2020. 

De som leser statistikken, vil også se at det er to lag fra Østerrike som har vunnet den tyske cupen. Det er Rapid Wien og Østerrikes eldste fotballklubb First Vienna, som vant i henholdsvis 1938 og 1943. 

Betting på DFB-Pokal 

Den tyske fotballcupen gir mange anledninger til oddsspilling. Både på hendelser og utfall i de enkelte kampene til odds og liveodds, samt langsiktige vinnerspill på for eksempel vinner av DFB-Pokal, finalister og turneringens toppscorer. Hos bookmakerne finner du også oddsbonuser som du kan benytte til oddspilling på tysk cupfotball.