Betting på alpint – full fart med gode odds

I Norge, Sverige, Nord-Amerika og i Alpelandene i Europa er alpint store idretter. Med unntak av Norge og Sverige er nok dette de største vintersportene hvor det brukes ski. Her i Norden er nok langrenn den største vinteridretten, men alpint er blitt bare mer og mer populært de siste tiårene. Noe som sikkert har sammenheng med at utøverne fra nord også har markert seg mer og mer i alpint. Økt popularitet for alpinsporten har også resultert i at det er kommet stadig flere oddsmarkeder for de som også liker å spille odds på utøverne som suser nedover alpinbakkene.

 

   
BOOKMAKEREBonusBESØK Les mer
1

500% bonusT & C Apply

   
2
uberlucky betting

1000 NOKT & C Apply

   
3
Royal Panda odds betting

500 NOK gratisspillT & C Apply

   
4

3000 NOKT & C Apply

   
5

500 NOK gratisspillT & C Apply

   
6

100% bonus + 500 NOK gratisspillT & C Apply

   
7

250 NOK gratisspill til du vinnerT & C Apply

   
8

1000 NOKT & C Apply

   
9

500% bonusT & C Apply

   
10

1000 NOKT & C Apply

   

Alpint har også utspring i Norge

Alpint er fellesbetegnelsen for skiidrett med ulike former for kjøring i bratt terreng og er karakterisert ved at hele støvelen er fastspent til skien. Alpine grener er slalåm, parallellslalåm, storslalåm, super-G, utfor og alpin kombinasjon. I tillegg har du også frikjøring.

Vi nordmenn sier jo at skisportens vugge stod i Morgedal i Telemark, men i denne sammenhengen tenker nok de fleste på langrenn. Imidlertid er det også slik at også alpint begynte der. Sporten har fått sitt navn etter Alpene, men slalåm har sin opprinnelse i Norge. Slalom eller slalåm er et norsk ord som har gått inn i den internasjonale skiterminologien. På 1800-tallet ble de mest utfordrende skibakkene kalt «ville låmir» i Telemark, mens slakkere bakker gikk under betegnelsen «sla». 

De første kjente slalåmkonkurransene ble trolig arrangert i Telemark rundt 1870 i forbindelse med hopprenn. I svingdisiplinene i alpint brukes Christiania-svingen der skiene holdes mest mulig samlet og parallelt gjennom svingen. Husebyrennet (dagens Holmenkollen) innførte svingrenn i 1886, det tilsvarer dagens slalåm, men begrepet slalåm var ennå ikke tatt i bruk. Første gang det var på trykk var i bladet Fædrelandet i 1879. Svingteknikken ble demonstrert av Sondre Norheim på Iversløkken i Christiania (Oslo) i 1868.

Fra 1901 ble sving med parallelle ski og føtter omtrent ved siden av hverandre kalt Christiania-sving. Et skirenn som tilsvarer moderne slalåm, ble avholdt i Kristiania i 1906, og senere samme vinter ble uttrykket slalom brukt for første gang ved et renn i Sonnenberg.

VM i alpint

Det aller første verdensmesterskapet i alpint (både for menn og kvinner) ble arrangert i 1931 i Mürren i Sveits. Frem til 1939 var det VM hvert år. Fra 1948 og frem til 1982 ble det arrangert VM årlig. I denne perioden ble dermed også OL-øvelsene regnet som verdensmesterskap. Siden 1985 er det blitt arrangert VM annethvert år. Med unntak av OL i Oslo i 1952 som altså ble sett på som VM, har Norge faktisk aldri arrangert et verdensmesterskap i alpint.

Medaljestatistikken fra de rene verdensmesterskapene uten OL, viser at Østerrike er den mestvinnende nasjonen både på dame- og herresiden med totalt 296 medaljer fordelt på 98 gullmedaljer, 101 sølv og 97 bronse. Sveits er nest beste nasjon både på herre- og damesiden med til sammen 202 medaljer. Disse er fordelt på 68 gull, 70 sølv og 64 bronse. Frankrike er tredje beste nasjon på herresiden, mens Tyskland inntar denne plassen i kvinnealpint. 

Frankrike er fjerde beste nasjon på kvinnesiden, mens Norge har inntatt denne posisjonen i herrealpint. De norske herrealpinistene har sikret seg til sammen 52 medaljer fordelt på 23 gull, 18 sølv og 11 bronse. De norske damene har vært litt mer beskjedne og befinner seg som nummer tretten på medaljestatistikken med 9 medaljer totalt. Disse er fordelt på 1 gull, 2 sølv og 6 bronse.

På individnivå er det faktisk tre nordmenn blant de fire mestvinnende i herrealpint. Statistikken toppes av Kjetil André Aamodt med 12 medaljer foran Lasse Kjus med sine 11 og Aksel Lund Svindal har 9 medaljer fra VM. Ikke glem å også motta en oddsbonus for å få mer ut av betting på alpin.

betting på alpint

Alpint under OL

Alpint stod ikke på programmet i de tre første vinterolympiadene. Alpin kombinasjon kom på OL programmet for både damer og herrer i Garmich-Partenkirchen i 1936. Deretter ble det ikke OL før i 1948, hvor både utfor og slalåm kom med. Storslalåm ble OL-gren i Oslo i 1952, samtidig som alpin kombinasjon forsvant fra OL-programmet og ikke kom inn igjen før i 1988. I 1988 ble også super-G OL-gren. 

På damesiden er det Østerrike som er den best nasjonen med 54 OL-medaljer fordelt på 13 gull, 23 sølv og 18 bronse. Deretter følger erkerivalen Sveits med 37 medaljer fordelt på 15 gull, 10 sølv og 12 bronse. Tredje best nasjon i OL-alpint for damer er Tyskland med 33 OL-medaljer fordelt på 14 gull, 10 sølv og 9 bronse. Deretter følger USA med til sammen 29 medaljer. Dette er 11, 12 og 6 stykker fordelt på henholdsvis gull, sølv og bronse. De norske damene har nok en gang vært beskjedne og befinner seg på sekstendeplass på statistikken med 3 medaljer fordelt på 2 sølv og 1 bronse.

I herrealpint er det Østerrike som er den klart største medaljegrossisten med hele 72 medaljer fordelt på 26 gull, 20 sølv og 26 bronse. Sveits er på andreplass med 37 medaljer. Disse fordeler seg på 11 gull, 13 sølv og 13 bronse. De norske herrealpinistene inntar tredjeplassen på medaljestatistikken. 35 medaljer fordeler seg på 11 gull, samt 13 sølv og bronse. Fjerde beste nasjon er Frankrike med 32 OL-medaljer fordelt på 12 gull, 9 sølv og 11 bronse.

Det er imidlertid en nordmann som er tidenes mestvinnende alpinist i OL. Ganske så suverent er det igjen Kjetil André Aamodt som troner øverst med sine 8 medaljer. Disse er fordelt på 4 gull i tillegg til 2 sølv og bronse. Tre av gullene er i super-G. 

Dette er noe av det du kan spille odds på i alpint

Alpint er en perfekt sport for oddsspilling. Der går det bokstavelig talt unna i full fart. I alpint kan du spille odds på langspill (outrights) på hvem som vinner verdenscupen sammenlagt og det samme i de enkelte grenene. 

I enkeltkonkurranser er det selvsagt vinnermarkedene som er det store. Du kan spille odds både før øvelsene starter og på liveodds underveis. Dette er oddsspill på hvilen alpinist som vinner den aktuelle konkurransen. 

Dersom du ikke er sikker på om en alpinist som kommer til å vinne øvelsen kan du i stedet spille på at denne utøveren kommer på seierspallen. Med andre ord ender på en av plassene 1 til 3. 

Et annet oddsformat som er spennende og som bare blir mer og mer populært, er markedet som kalles head to head. Da spiller du på hvilken alpinist som vil gjøre det best av to utvalgte alpinister. Dette er et helt perfekt oddsspill om du har en favorittalpinist, men er usikker på om vedkommende vinner øvelsen. 

Du kan også spille odds på vinnermarginer i de enkelte øvelsene. Om det blir utklassingsseier med 50 hundredeler, eller om det blir så tett som 1 til 5 hundredelers vinnermargin.